Για τα σχολεία

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο ο δήμος της Αθήνας έχει την αρμοδιότητα για θέματα  σχολικής στέγης, (νέα σχολεία και […]

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο ο δήμος της Αθήνας έχει την αρμοδιότητα για θέματα  σχολικής στέγης, (νέα σχολεία και συντήρηση των υπαρχόντων) καθώς και την καθαριότητα, τη φύλαξη των σχολικών χώρων και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών (νερό, ρεύμα αναλώσιμα) των 396 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στις γειτονιές  του.

Η δημαρχία Μπακογιάννη καμαρώνει για την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων ενώ στην πράξη αγνοεί συστηματικά αιτήματα συντήρησης των σχολείων και περιορίζεται μόνο με κάποια από τα άκρως επείγοντα. Οι εργασίες γίνονται με εργολάβους με μειοδοτικούς διαγωνισμούς με μη ρεαλιστικές κοστολογήσεις, τις λιγότερες εργατοώρες και τα πιο ευτελή υλικά και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο με επιστασία και διαδικασίες έγκαιρης παραλαβής από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Τα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα στην Αθήνα λόγω παλαιότητας και χρόνιας ανεπαρκούς συντήρησης γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα 

Σοβαρές ευθύνες έχει ο Δήμος Αθηναίων και για το σκόπιμο –μη– προγραμματισμό για την ανέγερση (σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες) αναγκαίων νέων σχολικών μονάδων. Ειδικότερα στη προσχολική αγωγή άφησε να περάσουν άπραγα  3 χρόνια  και “στέγασε” πολλά νέα νηπιαγωγεία σε κτίρια προκάτ στα προαύλια άλλων σχολείων ή σε οικόπεδα δεσμευμένα για άλλα σχολεία Η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολείων είναι και αυτή προβληματική γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό ενώ τραπεζοκόμοι αναγκαίοι για τα ολοήμερα σχολεία δεν προσλαμβάνονται. 

Πέρα από τη θέση μας για την εκπαιδευτική πολιτική ως ευθύνη του κεντρικού κράτους άμεσα απαιτούμε  από το δήμο της Αθήνας: 

  • Έλεγχο για την ασφάλεια (απέναντι σε σεισμό, πυρκαγιά κλπ) όλων  των σχολικών κτιρίων και γρήγορη επισκευή τους. 
  • Επαρκή χρηματοδότηση από το Δήμο μέσω δημοτικού προϋπολογισμού και παράλληλη διεκδίκηση αύξησης της κρατικής διάθεσης σχετικών πόρων ώστε να διασφαλίζεται η σωστή συντήρηση, η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολικών κτιρίων και η παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά
  • Διασφάλιση πόρων για συνολικό επανασχεδιασμό της συντήρησης όλων των σχολείων της Αθήνας ώστε, το συντομότερο δυνατόν, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου  να αναλάβει  πλήρως τα σχολικά κτίρια και σταδιακά να απεμπλακούν  οι εργολάβοι.
  • Πραγματική πολιτική σχολικής στέγης από το Δήμο για σύγχρονα και ασφαλή κτίρια για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με ιδιαίτερη φροντίδα για τα νηπιαγωγεία Άμεση ανέγερση των σχολείων που έχουν ήδη αποφασιστεί (π.χ. ειδικό σχολείο, όλα τα νέα νηπιαγωγεία, 24ο λύκειο )
  • Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού- τραπεζοκόμων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των σχολείων.
  • Στήριξη των σχολικών μονάδων για την πραγματοποίηση αθλητικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων χωρίς να καλούνται οι γονείς να πληρώσουν για να προβληθούν ( με φωτογραφίες, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.) οι δημοτικοί “άρχοντες”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enquire here

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.