Δημόσιος Χώρος

Η ύπαρξη ελεύθερων δημόσιων χώρων ανοιχτών και προσβάσιμων σε όλους είναι αναγκαία και κρίσιμη για την ποιότητα της ζωής στην […]

Η ύπαρξη ελεύθερων δημόσιων χώρων ανοιχτών και προσβάσιμων σε όλους είναι αναγκαία και κρίσιμη για την ποιότητα της ζωής στην πόλη.  Πέρα από την δυνατότητα άθλησης, αναψυχής, χαλάρωσης και κοινωνικής συναναστροφής, δραστηριότητες απαραίτητες για την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και του μικροκλίματος της πόλης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις πυκνοκατοικημένων περιοχών και στη μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες εντός των αστικών κέντρων.   

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, προωθώντας το αφήγημα της Ανθεκτικής Πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή ξεκίνησε μία σειρά “αναπλάσεων” οι οποίες, όμως κατέληξαν σε πράσινη εξαπάτηση (ιονιστές στην Ομόνοια, καταστροφή δασικού χαρακτήρα σε Λόφο Στρέφη, μείωση του ύψους της βλάστησης με θάμνους αντί για δέντρα, υπερκατανάλωση νερού με χλοοτάπητες και συντριβάνια κλπ). Πιστή στο “φιλελεύθερο” μοντέλο διοίκησης, προσπάθησε να επιβάλλει μέσα από αμφιλεγόμενες και αδιαφανείς διαδικασίες, λογικές  εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων, κόντρα στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των κατοικων, όπως αυτές εκφράζονται σε τοπικά κινήματα και επιτροπές. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εξαπάτησης, ο “Μεγάλος Περίπατος” που απορρόφησε χρήματα που προορίζονταν για την κοινωνικη΄πολιτική (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, συσσίτια κλπ) και αντ’αυτών αιτιολογήθηκε ως μέτρο περιβαλλοντικής αναβάθμισης για την αντιμετώπιση του COVID19.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συστηματική απαξίωση ή/και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου (καθαριότητας, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού κλπ), την παραχώρηση μεγάλων τμημάτων ελεύθερων χώρων σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση (τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων), την πάγια έλλειψη προσβασιμότητας, τις ελλείψεις σε αστικό εξοπλισμό, καθιστούν τους δημόσιους και ελεύθερους χώρους της Αθήνας ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. 

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ως αναγκαία αιτήματα για τη διαμόρφωση των δημόσιων χώρων και των ελεύθερων χώρων πρασίνου στην πόλη μας, τα εξής:

 • Αποκλειστική δημοτική διαχείριση του πρασίνου, με ενίσχυση του προσωπικού της Υπηρεσία Πρασίνου, με κατάργηση των ΑΕ του Εθνικού Κήπου και του λόφου Φιλοπάππου και καταργηση της συμβασης με τη Unison.
 • Αποσύνδεση του Δήμου από τα διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα ανθεκτικότητας και κατάργηση του γραφείου ανθεκτικότητας. Η πόλη μας χρειάζεται σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική με συμμετοχή των κατοίκων στο σχεδιασμό κι όχι στην υλοποίηση στόχων που έχουν διαμορφωθεί από επαγγελματίες του δήθεν “συμμετοχικού σχεδιασμού”.
 • Διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων. Καμία απόδοση ελεύθερου χώρου σε ιδιωτικά συμφέροντα (Στρέφη, Δρακόπουλο), καμία καταπάτηση ελεύθερου χώρου από ιδιώτες (Πεδίον του Άρεως, πλατεία Πρωτομαγιάς).
 • Προώθηση ενός μοντέλου συμμετοχικού σχεδιασμού υπο την ευθύνη των Κοινοτικών Συμβουλίων με την ενεργό συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων γειτονιάς στο σχεδιασμό και στις τελικές αποφάσεις (πάρκο Δρακόπουλου, πάρκο Κύπρου και Πατησίων, αρχαιολογικό πάρκο της Ακ. Πλάτωνα, μητροπολιτικό πάρκο Γουδί, Πεδίον του Άρεως & πλατεία Πρωτομαγιάς, λόφος Στρέφη, πλατεία Εξαρχείων, λόφος Φιλοπάππου)
 • Διαβούλευση σε επίπεδο Δημοτικών Κοινοτήτων και κάλεσμα των συλλογικοτήτων γειτονιάς στα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου προωθηθεί στην πράξη η συμμετοχικότητα στον σχεδιασμό.
 • Δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων εντός της επικράτειας του Δήμου Αθηναίων (Γουδί, Ελαιώνας), σύμφωνα πάντα με τα αιτήματα και τις ανάγκες των συλλογικοτήτων και των κατοίκων της πόλης μας.
 • Προσπάθεια ανάδειξης πράσινων και υδάτινων διαδρομών με ενίσχυση του πράσινου των δενδροστοιχιών και ανάδυση στην επιφάνεια των εγκιβωτισμένων τμημάτων ποταμών και ρεμάτων.
 • Εκτεταμένο πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων, με κατάλληλες φυτοτεχνικές μελέτες, με δενδροστοιχίες κατά μήκος των πλατιών πεζοδρομίων και φυτεύσεις σε προαύλιους χώρους σχολικών συγκροτημάτων.
 • Εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού πυρόσβεσης σε όλους τους πράσινους χώρους της πόλης και ενίσχυση ενός σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών αστικού πρασίνου. 
 • Απαλλοτρίωση αχρησιμοποίητων – αδόμητων χώρων για τη δημιουργία πάρκων ή επέκταση των ήδη υπαρχόντων χώρων πρασίνου.
 • Διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, με διαφάνεια διαδικασιών και χωρίς αποκλεισμούς σε κάθε έργο ανάπλασης, σε κάθε απόπειρα δημιουργίας νέων ελεύθερων πράσινων χώρων και σε κάθε έργο υποδομής όπως στη διαμόρφωση των δημόσιου χώρου στα σημεία εξόδου των σταθμών του μετρό. 
 • Προσλήψεις δημοτικών υπαλλήλων για την φύλαξη των μεγάλων χώρων πρασίνου που ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου (πχ. Εθνικός Κήπος, λόφος Αρδηττού), ώστε να μην ανατίθεται σε εταιρείες security.
 • Ανανέωση αστικού εξοπλισμού (κάδοι, παγκάκια, στύλοι φωτισμού, παιδικές χαρές κλπ) στους ελεύθερους δημόσιους χώρους και κατασκευή δημόσιων βρυσών σε όλους τους χώρους πρασίνου και τις πλατείες.
 • Πλατείες, άλση και πάρκα μονίμως ανοιχτά και ελεύθερα, ιδιαίτερα τις ημέρες με καύσωνα και περιορισμός  της αδειοδοτημένης έκτασης των τραπεζοκαθισμάτων.
 • Δημόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου συμπεριληπτικοί και προσβάσιμοι σε όλες/α/ους  τους κατοίκους, και ιδιαίτερα σε ανάπηρα άτομα (αμαξίδια, σήμανση ακουστική και οπτική), σε ηλικιωμένους και παιδιά (καροτσάκια, πατίνια, ποδήλατα κλπ).  Διαμόρφωση φυσικών διαδρομών με επισήμανση προσβασιμότητας που να συντηρούνται και ηλεκτρονική ανάρτηση με επισήμανση διαβαθμισμένης προσβασιμότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enquire here

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.