Για την ελεύθερη, ισότιμη και ασφαλή μετακίνηση στην Αθήνα

Η ελεύθερη μετακίνηση είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, στην Αθήνα όμως σήμερα είναι προνόμιο των λίγων και βάσανο των πολλών. Ως […]

Η ελεύθερη μετακίνηση είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, στην Αθήνα όμως σήμερα είναι προνόμιο των λίγων και βάσανο των πολλών. Ως Ανυπότακτη Αθήνα, παλεύουμε και οραματιζόμαστε, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων και προτάσεων, την ελεύθερη, εύκολη, προσιτή, ισότιμη και ασφαλή μετακίνηση στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, οι θέσεις μας για την κινητικότητα, την υποδομή και τη λειτουργία μεταφορών στην Αθήνα είναι:

  • Συμμετοχικότητα στο σχεδιασμό, γιατί πιστεύουμε στην αξία και τη σύνθεση των πολλών διαφορετικών ιδεών, γιατί ξέρουμε τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας για αλλαγή. Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται από τα κάτω, με συνεισφορά συνελεύσεων γειτονιάς, κοινοτικών δημοψηφισμάτων και ανοιχτής διαβούλευσης κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση.
  • Στροφή προς τη δημόσια μετακίνηση, έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων, για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων και όχι των κερδών. Στοχεύουμε σε εξάλειψη των οικονομικών περιορισμών στη μετακίνηση, παροχή εναλλακτικών μέσων μετακίνησης για κάθε περιοχή της Αθήνας, επέκταση κάλυψης και ωραρίων λειτουργίας των ΜΜΜ και ανάκτηση αστικού χώρου από ΙΧ, μαγαζιά και ιδιωτικές καταπατήσεις. 
  • Στρατηγική επένδυση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για μετακινήσεις προσιτές και ασφαλείς, για να αδειάσουν οι δρόμοι μας από αμάξια και να αναβαθμιστεί το αστικό περιβάλλον. Στόχος να γίνουν τα ΜΜΜ, το κυρίαρχο μέσο μετακίνησης στην πόλη. Απαιτείται αναβάθμιση και αύξηση στόλου λεωφορείων, βελτίωση υποδομής, αύξηση συχνοτήτων και συνολική αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης. Αγωνιζόμαστε για ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα αστικής συγκοινωνίας, όμως απαιτούμε άμεση ενίσχυση των ΜΜΜ μέσω παρέμβασης του Δήμου στη λειτουργία του ΟΑΣΑ ή ακόμα και διεκδίκηση πόρων για συμπληρωματική δημοτική συγκοινωνία.
  • Εγκαθίδρυση ενιαίου δικτύου ήπιας μετακίνησης (βάδισμα & ποδήλατο), που δε θα περιορίζεται στο κέντρο της πόλης αλλά θα διασυνδέει ολόκληρη την πόλη. Το δίκτυο αυτό, θα αποτελείται από πεζόδρομους, οδούς ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμους, διαπλατυμένα πεζοδρόμια και προστατευμένες διαβάσεις. Βασική μας θέση η προώθηση της ασφαλούς και ελεύθερης ήπιας μετακίνησης έναντι των ΙΧ οχημάτων.
  • Ισότιμη πρόσβαση στις μετακινήσεις και εξάλειψη των αποκλεισμών. Η Αθήνα πρέπει να γίνει προσπελάσιμη και να μην είναι άθλος η απλή μετακίνηση για άτομα με προβλήματα μετακίνησης ή ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Οι προδιαγραφές προσπελασιμότητας πεζοδρομίων, ραμπών, διαβάσεων, θέσεων στάθμευσης και αστικού εξοπλισμού πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα σε όλη την πόλη.
  • Οργάνωση και έλεγχος της στάθμευσης παντού, με βασικούς άξονες σχεδιασμού την αύξηση των θέσεων στάθμευσης εκτός οδού, τον καθορισμό κανονισμών για την φορτοεκφόρτωση και την προστασία του αστικού χώρου και των λεωφορειολωρίδων από τη στάθμευση. Στόχος είναι να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι ανάγκες των εργαζομένων και των κατοίκων κάθε περιοχής. 
  • Προστασία της στέγης και ενίσχυση κοινωφελών και κοινόχρηστων χρήσεων γης. Όσο πιο μακριά ζούμε από τα μέρη που δικαιούμαστε ή πρέπει να είμαστε (εργασία, σχολεία, δημόσια διοίκηση, πρόνοια, πάρκα κτλ), τόσο πιο δύσκολες οι αστικές μετακινήσεις. Ο Δήμος να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για ριζική αλλαγή πολεοδομικών όρων χρήσεων γης, ενίσχυση των κοινωνικών δομών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης σε κάθε γειτονιά και προστασία των χώρων πρασίνου από την εμπορευματοποίηση και τον αποκλεισμό.
  • Αναβάθμιση της οδικής υποδομής (οδόστρωμα, πεζοδρόμια, σήμανση, ράμπες, κτλ.), η οποία έχει εκφυλιστεί από πρόχειρα έργα και χρόνια εγκατάλειψη. Πρέπει να δοθεί έμφαση στον οδοφωτισμό που μπορεί να αναβαθμίσει συνολικά την ασφάλεια, στην απορροή ομβρίων και στις επιφάνειες οδοστρώματος. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enquire here

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.