Αντιρατσισμός/Αντιφασισμός

“Με χαιρετούν σε γλώσσες που δεν ξέρω και μου αρέσει”Για μία πολυεθνική, ανοικτή και αντιφασιστική πόλη! Το θέμα της ένταξης […]

“Με χαιρετούν σε γλώσσες που δεν ξέρω και μου αρέσει”
Για μία πολυεθνική, ανοικτή και αντιφασιστική πόλη!

Το θέμα της ένταξης προσφύγων και μεταναστών είναι κομβικό καθώς από την μία συνδέεται με τα πολιτικά δικαιώματα – που συχνά τους αφαιρούνται και αυτό οδηγεί και σε περιορισμό των δικαιωμάτων όλων μας – και από την άλλη η ρατσιστική πολιτική στερεί από τη κοινωνία και στους ίδιους τους/τις μετανάστες/στριες την πλήρη συνεισφορά τους στη κοινωνική δημιουργικότητα και την ισότιμη συνύπαρξη. 

Ο Δήμος της Αθήνας μπορεί και πρέπει να διαθέτει πόρους για το σκοπό αυτό όμως η μη παράταση του προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ ΙΙ για αιτούντες άσυλο που οδήγησε πίσω στα άθλια στρατόπεδα ευάλωτα άτομα και η βίαιη εκκένωση του Ελαιώνα είναι τα πρόσφατα δείγματα γραφής της  αντιμεταναστευτικής πολιτικής της δημοτικής αρχής. 

Όλοι/ες μας συνειδητοποιούμε το άγχος και το τραύμα με το οποίο ζουν οι μετανάστες/στιες: οι διαδικασίες νομιμοποίησης, χορήγησης ασύλου και πολιτογράφησης συνήθως είναι δύσκολες, χρονοβόρες, κοστοβόρες.  Η καθημερινότητα τους περιλαμβάνει τον αποκλεισμό, τον ρατσισμό, την έλλειψη ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, παιδεία, κατοικία κ.α. 

Μέσα από τη δράση μας, από κοινού με πρόσφυγες και μετανάστες, θα αγωνιστούμε για μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια:

  • Νομιμοποίηση χωρίς περιορισμούς και απλοποίηση των διαδικασιών για όλους τους μετανάστες
  • Παροχή ασύλου σε πρόσφυγες που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα. Δικαίωμα στη μετακίνηση για όσους θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
  • Παροχή δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες και πρόσφυγες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να έχουμε λόγο στην πόλη όσοι/ες ζούμε σε αυτή.
  • Διόρθωση των αδικιών: αλλαγή της διαδικασίας πολιτογράφησης για τους μακροχρόνια διαμένοντες.
  • Ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών: Απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται στη χώρα.
  • Πραγματικά μέτρα για την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων με εστίαση στην εκπαίδευση, τη δουλειά και στην αξιοπρεπή στέγη για όλες/ους.
  • Αλλαγές στη λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ), προκειμένου να είναι πιο ανοικτό και συμμετοχικό στις μεταναστευτικές κοινότητες. 

Για εμάς η υπεράσπιση της συνύπαρξης στο Δήμο είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους κοινωνικούς αγώνες για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας των διακρίσεων της κοινωνικής αδικίας. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και της οργανωτικής της διάλυσης, εδώ και ένα χρόνο αναπτύσσονται ρατσιστικές ομάδες στις γειτονιές μας οι οποίες ακολουθώντας το μοτίβο επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, εξαπολύουν βίαιες αντί-μεταναστευτικές επιθέσεις.  Με την ψήφο μας ως δημότες της Αθήνας  καλούμαστε να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στις ακροδεξιές φιλορατσιστικές υποψηφιότητες τόσο του Η. Κασιδιάρη όσο και της Ε. Παπαδοπούλου αποκλείοντας τους από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων.

Με τις προτάσεις και η δράση μας ως δημοτική κίνηση καλούμαστε να δείξουμε έναν άλλο δρόμο από αυτόν του φόβου και της μισαλλοδοξίας για μια πόλη όπου όλοι/ες/α ανεξαρτήτως καταγωγής θα συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία, στην εργασία και την εκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enquire here

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.