Πηγή: Ανοιχτή συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»

Ήταν μια ζεστή νύχτα, λίγο πριν το ξημέρωμα στο κέντρο της Αθήνας. Η πόλη ήταν σιωπηλή και οι κάτοικοι έλειπαν σε διακοπές. Τα καταστήματα ήταν κλειστά. Ήταν εκείνη την ώρα, στις 9/8/2022 στις 4:30 π.μ., που το Κράτος εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε έναν από τους εμβληματικούς χώρους της Αθήνας, την πλατεία των Εξαρχείων. Εκατοντάδες αστυνομικοί πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία για να επιβάλουν την κατασκευή ενός ανεπιθύμητου σταθμού μετρό και να καταστείλουν τις αντιδράσεις εναντίον της κατασκευής. Είναι εκεί από τότε. Όπως και οι άνθρωποι των Εξαρχείων.

Η πλατεία Εξαρχείων είναι ένας χρόνος αναπνοής για κατοίκους, παιδιά, εργαζόμενους, επισκέπτες – μια μικρή πλατεία που σπάει την τσιμεντένια μονοτονία του κέντρου της Αθήνας. Είναι ο χώρος της αμφισβήτησης, των ριζοσπαστικών ιδεών, των φοιτητών, καλλιτεχνών και διανοούμενων. Δεν έχει υπάρξει σχεδόν κανένας νεοφερμένος που να περιθωριοποιήθηκε, νέος της Αθήνας που να μην έχει κοινωνικοποιηθεί, φλερτάρει ή συζητήσει χαλαρά πίνοντας μια μπύρα ή καφέ, ένας επισκέπτης που να μην έχει παρευρεθεί σε πολιτιστικές δραστηριότητες ή που να μην έχει χρησιμοποιήσει τα δέντρα της πλατείας σαν καταφύγιο από τον καυτό αθηναϊκό ήλιο.

Η πλατεία Εξαρχείων είναι διεθνές σύμβολο αντίστασης και πολιτικής ζύμωσης. Χαρακτηρίζεται από ταξική αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση, χωρίς φυλετικές διακρίσεις, συνύπαρξη και σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, με οδηγό το όνειρο ενός κόσμου ισότητας και δικαιοσύνης. Διαχρονικά, υπήρξε σημείο αναφοράς για τους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ένας ασφαλής χώρος για όλα τα καταπιεσμένα, διωκόμενα ή περιθωριοποιημένα άτομα.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ από την εμμονή μιας κυβέρνησης να προχωρήσει με ένα κοινωνικά ανεπιθύμητο έργο και να χρησιμοποιήσει την πλατεία μας, την πλατεία όλων των ανθρώπων, ως τρόπαιο και ορόσημο στην αποκλειστική ατζέντα της.

Ο σχεδιασμένος σταθμός του μετρό θα καταστρέψει έναν από τους λίγους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνα και τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης, τα 70 ώριμα δέντρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία θα θυσιαστούν για τη δημιουργία εισόδων στο μετρό, κυλιόμενων κλιμάκων και τσιμεντένιων κουτιών εξαερισμού, μετατρέποντας τον χώρο αναπνοής μας σε μια αστική έρημο. Σκόνη, θόρυβος και κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα επιδεινώσουν περαιτέρω την καθημερινότητα της πυκνοκατοικημένης μας γειτονιάς. Ο προγραμματισμένος σταθμός του μετρό θα επιταχύνει τη συνεχή, ανεξέλεγκτη αύξηση της αξίας των ακινήτων διώχνοντας έτσι τους σημερινούς ενοικιαστές και τις μικρές επιχειρήσεις, αλλάζοντας τον χαρακτήρα της γειτονιάς.

Ο αγώνας μας έχει στόχο να σταματήσει η κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων για τους εξής λόγους: α. παραγνωρίζει τις ανάγκες της κοινότητάς μας· β. υπονομεύει την ποιότητα ζωής που προσφέρεται σε εμάς και τα παιδιά μας· γ. χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογουμένων για την προώθηση μιας ιδεολογικής ατζέντας και την αύξηση των κερδών ιδιωτικών εταιρειών· δ. κανονικοποιεί την αστυνομική βία και καταστολή όχι μόνο στη γειτονιά μας αλλά και σε όλη την πόλη.