Διαχείριση αποβλήτων – Καθαριότητα

Διαχείριση αποβλήτων – Καθαριότητα Στο Δήμο Αθηναίων για το έτος 2022 παράχθηκαν συνολικά 311.658 τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων-ΑΣΑ (περίπου 1,3 […]

Διαχείριση αποβλήτων – Καθαριότητα

Στο Δήμο Αθηναίων για το έτος 2022 παράχθηκαν συνολικά 311.658 τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων-ΑΣΑ (περίπου 1,3 κιλό ανά κάτοικο την ημέρα), από τους οποίους περίπου το 89% οδηγείται στα ΧΥΤΑ Φυλής προς ταφή, γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία του Δήμου να εφαρμόσει μεθόδους μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται ανάθεση όλων των διαδικασιών διαχείρισης των αποβλήτων, από την αποκομιδή μέχρι την τελική επεξεργασία – διάθεση, σε ιδιώτες που φέρουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με ταυτόχρονη περιθωριοποίηση κάθε δημόσιου – κοινωνικού ίχνους ελέγχου, ενώ έχει επιβληθεί με σειρά νομοθετημάτων στους Δήμους να ακολουθούν τους σχεδιασμούς της εκάστοτε περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης.

Σε αυτή την συνθήκη έχετε να προστεθεί η πρόσφατη αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) από την κυβέρνηση της ΝΔ, προωθεί και επισπεύδει τη δημιουργία μονάδων καύσης των αποβλήτων “μεταβατικά” (για την Αττική σχεδιάζονται δύο τέτοιες μονάδες στα Μέγαρα), η οποία επιφέρει σοβαρές επιβαρύνσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων. 

Με λίγα λόγια, αντί να επιδιώκεται ένα πιο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων υπό δημόσια διαχείριση, προκειμένου τόσο να επιτυγχάνονται μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης και λιγότερες συνέπειες στο περιβάλλον, επιλέγεται συνειδητά ένα κεντρικό μοντέλο ιδιωτικής διαχείρισης με μόνο σκοπό την κερδοφορία των λίγων, εις βάρος της τσέπης των δημοτών και του περιβάλλοντος.

Και όλα αυτά ενώ η Αθήνα παραμένει μια βρώμικη πόλη, με επιβάρυνση της υγείας μας, αφού το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο, ενώ δουλεύει υπό συνθήκες υπερεργασίας, συχνά χωρίς ρεπό για πολλές ημέρες, με πενιχρούς μισθούς και πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων είναι θέμα δημόσιας υγείας. Είναι θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και απορρύπανσης. Είναι θέμα βιωσιμότητας των πόλεων μας. Και κυρίως, είναι θέμα κοινωνικής συνείδησης και αλληλεγγύης μεταξύ μας. Για αυτό προτείνουμε:

 • Δημόσια διαχείριση των αποβλήτων, καμία συμμετοχή κερδοσκόπων ιδιωτών, ίδρυση διαδημοτικού Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, υπό αποκλειστικά δημοτική διαχείριση.
 • Κατάργηση των πολλαπλών διαφορετικών προγραμμάτων (από Δήμο/Περιφέρεια) που μοναδικό στόχο έχουν τη μέγιστη απορρόφηση χρημάτων από ΕΣΠΑ και δημιουργία ενός ενιαίου σχεδίου για την καθαριότητα και αποκομιδή.
 • Εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, σχετικά με την διαχείριση απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
 • Εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων, ιεραρχώντας τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. 
 • Εφαρμογή χωριστής συλλογής αποβλήτων σε τουλάχιστον 4 διακριτά ρεύματα για το χαρτί τα μέταλλα, τα πλαστικά και το γυαλί.
 • Οργάνωση και εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης.
 • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την στελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής για το προσωπικό, δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικης προστασίας και ρουχισμού.
 • Δίκαιη κατανομή των τελών μεταξύ κατοικιών κι εμπορικών χρήσεων. 
 • Μόνιμη χωροθέτηση των κάδων συγκομιδής με μέριμνα τη διασφάλιση της καλύτερης κινητικότητας και περισσότερου ελεύθερου δημόσιου χώρου.
 • Επένδυση τμήματος των τελών στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου δημόσιου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
 • Απαγόρευση λειτουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Αττική.
 • Κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Φυλή και πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enquire here

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.