Φεμινιστικό

Για την Ανυπότακτη Αθήνα η διάσταση του φύλου στην πολιτική του Δήμου δεν είναι μια τεχνοκρατική προϋπόθεση για χρηματοδότηση μέσω […]

Για την Ανυπότακτη Αθήνα η διάσταση του φύλου στην πολιτική του Δήμου δεν είναι μια τεχνοκρατική προϋπόθεση για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ούτε για την επικοινωνιακή προβολή των δημοτικών αρχών. Για μια πραγματική φεμινιστική πολιτική στην Αθήνα απαιτείται να φτάσει η φωνή του ριζοσπαστικού φεμινισμού του 99% με τα αιτήματα και τις ανάγκες των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο δημοτικό συμβούλιο, στις επιτροπές κλπ εκεί όπου παίρνονται αποφάσεις για διάθεση των αναγκαίων πόρων.

1.Στην κατεύθυνση δημιουργίας ελεύθερων δημόσιων χώρων συμπεριληπτικών και προσβάσιμων από όλες/α/ους, προτείνουμε και διεκδικούμε:

 • συμμετοχή στον σχεδιασμό των ευάλωτων και πιο αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων, των κινημάτων πόλης και πρωτοβουλιών γειτονιάς, με στόχο να ακουστούν και να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές εμπειρίες και ανάγκες από την καθημερινότητά τους στην πόλη και το δημόσιο χώρο. Αντίθετα από την δομή των σύγχρονων πόλεων, όπως και της Αθήνας, που ενισχύει, ανάμεσα σε άλλες, τις έμφυλες ανισότητες, αλλά και τη συντήρηση ενός «διπόλου» αποδεκτών και μη ταυτοτήτων.
 • ποιοτική αναβάθμιση, συντήρηση και διασφάλιση επάρκειας του αστικού εξοπλισμού στους δημόσιους χώρους. Ο επαρκής φωτισμός δρόμων, πλατειών και πάρκων, η επισκευή των κατεστραμμένων πεζοδρομίων, η εξασφάλιση της διέλευσης στους δρόμους με επάρκεια φαναριών, η αύξηση και επισκευή των παγκακιών σε πλατείες και πάρκα, συμβάλλουν στη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στους δημόσιους χώρους, σε αντίθεση με τη διαρκή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε κάθε γωνιά της πόλης.
 • διεύρυνση πεζοδρομίων και μονοπατιών σε πάρκα, για να χωρούν αμαξίδια και διπλά καροτσάκια. 
 • μέριμνα, ώστε οι τουαλέτες ευθύνης του δήμου (σε πάρκα και πλατείες, δημοτικά και σχολικά κτίρια) να διαθέτουν είδη υγιεινής περιόδου και παιδικής περιποίησης.
 • δημοτική ασφαλή συγκοινωνία για να συνδεθούν τόποι εργασίας, αγορών και κατοικίας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των έμφυλων υποκειμένων (τα οποία άλλωστε χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς συχνότερα).

2. Για πραγματική μέριμνα του Δήμου Αθηναίων, ώστε το βάρος της έλλειψης κοινωνικών παροχών στις γειτονιές της πόλης μας να μην μετακυλίεται ατομικά στις γυναίκες/φροντίστριες απαιτούμε:

 • την άμεση αύξηση της στελέχωσης όλων των κοινωνικών προγραμμάτων με μόνιμο και εξειδικευμένο – όπου απαιτείται – προσωπικό.
 • τη στήριξη και επέκταση δωρεάν βρεφικών και παιδικών σταθμών, παιδικών χαρών, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με ειδική μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές αναπτυξιακές ανάγκες ή αναπηρίες, μονάδων περίθαλψης και φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με αναπηρίες.
 • την ανάπτυξη προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στα δημοτικά ιατρεία με έμφαση σε συστηματικό δωρεάν έλεγχο για γυναίκες και διεμφυλικά άτομα. 

3. Για την πραγματική στήριξη στις επιζώσες και την πρόληψη έμφυλης βιας παλεύουμε για:

 • τη δημιουργία και πραγματική λειτουργία σε επίπεδο γειτονιάς δομών υποδοχής, κοινωνικής, οικονομικής και ψυχολογικής υποστήριξης γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Για τα θύματα στον προσφυγικό πληθυσμό, η δημιουργία χώρων για την φιλοξενία τους είναι άμεσης προτεραιότητας δεδομένων των συνθηκών διαβίωσής τους στην Αθήνα.
 • τη συστηματική καταγραφή των περιστατικών έμφυλης βίας και διακρίσεων από τον Δήμο Αθηναίων και την δημοσιοποίηση απολογισμού και προγραμματισμού δράσεων για την έμφυλη ισότητα.
 • συνεχή και συστηματική διοργάνωση σεμιναρίων ισότητας, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης βιωματικών εργαστηρίων (workshops) σε γειτονιές για την πρόληψη κάθε μορφής έμφυλης βίας και διακρίσεων.
 • συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για διεπιστημονικές κοινωνικές έρευνες για την έμφυλη βία και τις ανισότητες, με έμφαση στις γυναίκες θύματα πολλαπλών ανισοτήτων (ανάπηρες, μακροχρόνια άνεργες, προσφύγισσες, κ.α.) και των διεμφυλικών ατόμων στο δήμο μας, για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών του δήμου και για τεκμηριωμένες στοχευμένες προτάσεις. 
 • άμεσες συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης  των εργαζομένων στο δήμο. 

Σε αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων, η Ανυπότακτη Αθήνα παλεύει να καταστεί ο δήμος της Αθήνας ουσιαστικός συμπαραστάτης στις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην εργασία, το σπίτι, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enquire here

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.