Πολιτισμός

Πολιτισμός για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι με γνώμονα το κέρδος Το ζήτημα του πολιτισμού ήταν ανέκαθεν ένα από […]

Πολιτισμός για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι με γνώμονα το κέρδος

Το ζήτημα του πολιτισμού ήταν ανέκαθεν ένα από τα κεντρικά ζητήματα για το δήμο της Αθήνας, τόσο από τη σκοπιά της δυνατότητας πρόσβασης σε πολιτιστικές δραστηριότητες όσο και από τη σκοπιά του «προσφερόμενου» πολιτισμού. Η στάση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη σε σχέση με το ζήτημα του πολιτισμού βρίσκεται σε σύμπνοια με την κυβερνητική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική του αποτελεί μία συστηματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός πολιτισμού που θα λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος τόσο υλικά όσο και ιδεολογικά: από τη μία ανάδειξη του πολιτισμού ως τουριστικής ατραξιόν, ως όχημα ιδιωτικών συμφερόντων και ως ξέπλυμα για πολιτικούς και επιχειρηματίες και ταυτόχρονα ενίσχυση της επίθεσης στους εργαζομένους των τεχνών.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αθηναίων και η διοίκηση Μπακογιάννη (σε απόλυτη συμφωνία με την κυβερνητική πολιτική και το Υπουργείο Πολιτισμόυ), έχει εξαπολύσει μία μεγάλης κλίμακας επίθεση σε χώρους πολιτισμού (προσπάθεια κλεισίματος του κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, επίθεση στην πολιτιστική λέσχη Ίριδα και τον ΠΟΦΠΑ) αλλά και σε εγχειρήματα με ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό στίγμα στο χώρο του πολιτισμού, όπως το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός. Ταυτόχρονα μουσικοί του δρόμου εκδιώκονται με πρόφαση άδειες που δεν έχουν, μικρά θέατρα αναγκάζονται να πληρώνουν δυσβάσταχτα ενοίκια και δημοτικούς φόρους με αποτέλεσμα να κλείνουν ενώ καλλιτέχνες, ηθοποιοί και άλλοι/ες εργαζόμενοι/ες παλεύουν διαρκώς μεταξύ επισφάλειας και ανεργίας.

Η ανυπαρξία και η υποβάθμιση πολιτιστικών χώρων σε κάθε γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, η απουσία ενός πολιτισμού προσβάσιμου σε όλους τους κατοίκους ανεξαρτήτως αρτιμέλειας, φύλου, φυλής και τάξης, η έλλειψη δομών και εργατικού δυναμικού που θα παρέχει δωρεάν στους κατοίκους τη συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα και καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά εργαστήρια είναι χρόνια προβλήματα και δηλώνουν ξεκάθαρη υποτίμηση της ύπαρξης ενός πολιτισμού συνυφασμένου με τις ανάγκες και τις ζωές των κατοίκων της πόλης.

 • Πολιτισμός για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι για τα κέρδη των ιδιωτών και τη «βιτρίνα» της πόλης.
 • Προστασία των χώρων πολιτισμού της Αθήνας – Καμία ιδιωτικοποίηση – Καμία καταστολή
 • Ενίσχυση της λειτουργίας της Τεχνόπολης, του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με δωρεάν υπηρεσίες και προσλήψεις εργαζομένων.
 • Οι λέσχες φιλίας καθώς και τα πολιτιστικά κέντρα και άλλοι χώροι διαχείρισης του ΟΠΑΝΔΑ σε κάθε Κοινότητα, να λειτουργούν ως πολυχώροι πολιτισμού όπου θα μπορούν να λειτουργούν τοπικές δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες, δημοτικά καλλιτεχνικά εργαστήρια (εικαστικές τέχνες, παραστατικές τέχνες κ.α.), ως χώροι εκδηλώσεων και καλλιτεχνικής δημιουργίας όχι μόνο συλλόγων με καταστατικό λειτουργίας, αλλά με ελεύθερες ώρες για χρήση απ’όλους τους κατοίκους ή ομάδες κατοίκων, με στόχο την ενίσχυση και προώθηση της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
 • Λειτουργία δημοτικών κινηματογράφων στις Δημοτικές Κοινότητες με δωρεάν είσοδο για όλους τους κατοίκους, κάνοντας την αρχή με τη συντήρηση και επαναλειτουργία των υπαρχόντων δημοτικών κινηματογράφων. Οι δημοτικοί κινηματογράφοι θα πρέπει να λειτουργούν με δημοτικούς υπαλλήλους κι όχι με εργολαβίες.
 • Διοργάνωση υπό την αιγίδα του Δήμου, καλλιτεχνικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων (πχ μικρά φεστιβάλ) στις Δημοτικές Κοινότητες σε χώρους του δήμου, με ιδιαίτερη πρόνοια για την ανεξάρτητη, ερασιτεχνική, νεανική πολιτιστική δημιουργία και πλαίσιο για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας από τους κατοίκους.
 • Οργάνωση πολυπολιτισμικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεταναστευτικών κοινοτήτων με στόχο την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της φιλίας μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων απέναντι στο ρατσιστικό μίσος και τους αποκλεισμούς.
 • Καμία δίωξη στους μουσικούς του δρόμου – απλοποίηση των διαδικασιών για την διεξαγωγή καλλιτεχνικών δρώμενων σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους.
 • Μόνιμες και σταθερές συμβάσεις εργασίες για όλες/ους τους μουσικούς του Δήμου
 • Ενίσχυση της ορχήστρας και χορωδίας του Δήμου Αθηναίων για την ικανοποίηση των αυξημένων πάγιων και διαρκών αναγκών
 • Μέριμνα για παροχή πολιτιστικής στέγης σε νέους ή υπάρχοντες ερασιτεχνικούς θιάσους ή εργαστήρια.

Ανυπότακτη Αθήνα για τον Αθλητισμό

Η τωρινή κατάσταση

Ο Αθλητισμός είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής στην πόλη, αφού είναι απαραίτητος για την υγεία και για την καλή ποιότητα ζωής. Παρόλα αυτά, στην Αθήνα αυτό που βιώνουμε είναι περισσότερο αγνόηση και υποτίμηση του συγκεκριμένου πεδίου, παρά βελτίωση. Συγκεκριμένα, ο κύριος ρόλος του Δήμου στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η παροχή καλών υποδομών και δυνατοτήτων για ενασχόληση με τον αθλητισμό όπως μαθημάτων. Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις είναι στην πραγματικότητα η έλλειψη των αναγκαίων εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα σε ολόκληρα δημοτικά διαμερίσματα δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο γήπεδο ή γυμναστήριο, ενώ οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις συνήθως αδυνατούν να καλύψουν τον πληθυσμό και είναι μάλλον παραμελημένες, με τον Δήμο να μην αφιερώνει χρήματα στη συντήρηση τους. Αντίστοιχα, σπάνια προσφέρονται δημόσια, δωρεάν μαθήματα και προπονήσεις από τον Δήμο. Ως αποτέλεσμα είναι αδύνατο για πολλούς/ες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αφού στην γειτονιά τους δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα, μεγάλο μέρος των δημοτών αναγκάζονται εν τέλει να πληρώνουν σε ιδιωτικούς συλλόγους ή γυμναστήρια. Ακόμα στην υποβάθμιση του αθλητισμού στην πόλη συντελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε μέριμνα για το ποδήλατο, το οποίο αποτελεί μέσο τόσο για μεταφορά όσο και άθληση χωρίς οποιοδήποτε κόστος. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε προσπάθεια για δημιουργία ποδηλατόδρομων και διαδρομών στην πόλη, με τον Δήμο να ισχυρίζεται ότι ο μεγάλος περίπατος ήταν το έργο με το οποίο μπορούσε να αναβαθμιστεί η δυνατότητα για χρήση ποδηλάτου στην Αθήνα. Ωστόσο μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο έργο το οποίο έχει επιφέρει μόνο ταλαιπωρία και άχρηστα έξοδα, δεν έχει συνεισφέρει καθόλου στη βελτίωση της κατάστασης, αντίθετα σπαταλήθηκαν χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί σε πιο ουσιαστικές υποδομές.

Τι προτείνουμε εμείς; 

Ως δημοτικό σχήμα, εμείς τοποθετούμαστε υπέρ της δυνατότητας κάθε κατοίκου για ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για την ποιότητα ζωής στην πόλη. Κατά συνέπεια ζητάμε τα ακόλουθα, τα οποία μπορούν άμεσα να βελτιώσουν την κατάσταση. 

 • Αύξηση της χρηματοδότησης για τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές.
 • Οικοδόμηση εγκαταστάσεων με προτεραιότητα σε γειτονιές όπου αυτές δεν απαντώνται ή δεν επαρκούν.
 • Αξιοποίηση κτιρίων ή οικοπέδων που δεν χρησιμοποιούνται με στόχο την ενίσχυση του αθλητισμού.
 • Υλοποίηση της ειλημμένης απόφασης χρήσης των προαύλιων χώρων των σχολείων ως χώροι αθλοπαιδιών τα απογεύματα
 • Εγκαθίδρυση ενιαίου δικτύου ήπιας μετακίνησης (βάδισμα & ποδήλατο), που δε θα περιορίζεται στο κέντρο της πόλης αλλά θα διασυνδέει ολόκληρη την πόλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enquire here

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.