Ο Πολιτισμός σε κίνδυνο, ο αυταρχισμός σε δράση!

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εκδίδει Υπουργική Απόφαση για την ανάκληση παραχώρησης χρήσης του ακινήτου […]

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εκδίδει Υπουργική Απόφαση για την ανάκληση παραχώρησης χρήσης του ακινήτου επί της οδού Ερμού 134 – 136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, δίνοντας διορία ως τις 9 Οκτωβρίου 2023 για την εκκένωση του χώρου.

Αφορμή για την ανάκληση της άδειας του χώρου που επί 41 χρόνια διαχειρίζεται ο ΣΕΑ ήταν εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του κτιρίου για τον εγκληματικό πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, η εκδήλωση αυτή δεν σχετίζεται με την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας ούτε με τις επιστήμες και τις τέχνες, αμφισβητώντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα του ΣΕΑ ως συνδικαλιστικού σωματείου που εκπροσωπεί τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Στην πραγματικότητα, η Υπουργός Πολιτισμού, προσπαθεί με τον πιο εκβιαστικό τρόπο να λογοκρίνει το συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κάνοντας υποδείξεις για το ποιες δράσεις είναι εντός του ενδιαφέροντός τους. 

Δεν είναι τυχαία όμως η στοχοποίηση αυτού του Συλλόγου έτσι ξαφνικά. Ο ΣΕΑ επί χρόνια ασκεί έντονη κριτική στις αποφάσεις της υπουργού είτε αφορούν το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, τον κατακερματισμό και τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ είτε τη στήριξη του ΣΕΑ στους καλλιτέχνες που βγήκαν στους δρόμους για το προεδρικό διάταγμα που τους υποβιβάζει σε απόφοιτους λυκείου. Η τιμωρητική απόφαση του Υπουργείου έρχεται ως συνέχεια μιας συνολικής αυταρχικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας να καταπνίξει τις φωνές που ασκούν κριτική στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Με την ανάκληση αυτή, γεννάται ωστόσο ακόμα ένας προβληματισμός κεντρικός για τη δημοτική μας κίνηση . Ποιος αποφασίζει για τον ελεύθερο δημόσιο χώρο; Τι σημαίνει παραχώρηση χώρου σε επιστημονικό συνδικαλιστικό σωματείο και όχι σε ιδιώτες για τουριστική εκμετάλλευση; Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προσέφερε το συγκεκριμένο κτίριο για να γίνουν εκδηλώσεις, επιστημονικές και καλλιτεχνικές. Η σειρά αυτών των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε βάθος 40 χρόνων, αποτέλεσε θεσμό του δημόσιου χώρου και του ελεύθερου διαλόγου, ενώ το κτίριο με αυτή του την λειτουργία εκπληρώνει τους κοινωνικούς σκοπούς ενός δημόσιου κτιρίου, αποτελώντας ένα ζωντανό χώρο – τοπόσημο στην περιοχή του Θησείου και αποδεικνύοντας ότι τα δημόσια κτίρια μπορούν να αποτελέσουν αναζωογονητικό στοιχείο για την πόλη και τον πολιτισμό.

Στεκόμαστε ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση του ΥΠΠΟ που προσπαθεί να παρέμβει σε ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία, με βάση την φιλοκυβερνητική πειθαρχία! Δηλώνουμε σε κάθε τόνο την στήριξη μας στον Σύλλογο Αρχαιολόγων.

Συμμετέχουμε την Πέμπτη 31 Αυγούστου, το βράδυ της πανσελήνου, σε κινητοποίηση συμπαράστασης στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136, Θησείο, από τις 8 μμ ως τις 11 μμ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enquire here

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.